OBD chiptuning

02-11-2017

Alle nieuwere motoren worden gestuurd door een computer, beter bekend als de Engine Control Unit (ECU). Deze electronische rekeneenheid bepaalt de vooronsteking en de hoeveelheid brandstof die geinjekteerd wordt, dit allemaal met behulp van een aantal parameters zoals de omgevingstemperatuur, de dichtheid van de aangezogen lucht, het motortoerental, de stand van het gaspedaal, de accuspanning, enzovoorts. Bij turbomotoren zal ECU ook de laaddruk bepalen, bij turbodiesels wordt daar ook nog eens de inspuitdruk, de turbodruk en het dieseldebiet aan toegevoegd. 

Al deze gegevens worden opgeslagen in één of meerdere geheugens: de Eeprom.

Bij OBD tuning worden de originele gegevens vervangen door andere geoptimaliseerde gegevens met als doel het vermogen en het koppel te verhogen. Hierdoor wordt het een aangenamer en vlotter rijgedrag bewerkstelligd.

In de Eeprom worden de gegevens over de injectie en vooronsteking opgeslagen.
Deze gegevens worden vormgegeven in driedimensionale kenvelden, die als basis zullen fungeren voor de door te voeren wijzigingen en verfijningen. Met behulp van specifieke computerapparatuur worden deze kenvelden zodanig aangepast dat de prestaties van de motor aanzienlijk verbeterd worden.

Terug

Copyright by:    Datatechnic Chiptuning BV   1996 - 2019